fbpx
HemHistoria

Historia

Historia_top

Gabriel Burmeister var konstnären, grafikern och keramikern som i början av förra seklet utvecklade en speciell stil, Gabrielfajans. Inspiration söktes i 1700-talets fajanser från Mariebergs och Rörstrands gamla fabriker samt dåtidens kakelugnsdekorer. Till sin hjälp hade Gabriel Burmeister skickliga kakelugns- och keramikdekoratörer, bland andra Hjalmar Dahl, som kom från Gagnef i Dalarna. Före samarbetet med Gabriel Burmeister hade han bland annat målat kakelugnar vid Boivers Kakelugnsfabrik i Uppsala. 1925 förvärvades en fajansfabrik i Timmernabben, med anor från 1859.

Sista augusti 2020 övergick ägandet av Gabriel Kakelugnar AB till nya ägare. Familjen Burmeister kvarstår som fastighetsägare och driver fortsatt butiken. De nya ägarna, som har lokal anknytning, avser att driva bolaget vidare med samma målsättning som under grundaren Gabriel Burmeisters tid; Att tillverka produkter som skapar värme, glädje och trivsel i generationer.

Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. (Klicka för att stänga)